30 mei: JBWP Het leven van Johan Polak

Oude Lutherse Kerk
Georganiseerd door Spui25 en Uitgeverij van Oorschot
Tijd: 20.00-21.30
Prijs: Hier aanmelden

Johan Polak (1928-1992) werd bekend als uitgever, schrijver, columnist, maar ook als homo-emancipator. Voor het eerst is zijn leven uitgebreid opgetekend door Koen Hilberdink in de biografie ‘J.B.W.P.’. Locatie: Lutherse Kerk.

Johan Polak groeit op in een ‘zeer liberaal joods milieu met sterk atheïstische en sociaaldemocratische inslag’. Dit ogenschijnlijk idyllische bestaan wordt bruut verstoord door de vroege dood van Johans vader en de Duitse bezetting vlak daarna. Deze ingrijpende gebeurtenissen en de verhouding met zijn moeder bepalen voor een groot deel zijn leven. Hilberdink legt een verband tussen deze trauma’s en de oprichting van uitgeverij Polak & Van Gennep in 1962.

Daarnaast begint Polak in 1966 de al even vermaarde Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam. Het wordt een bruisend centrum van literaire en politieke activiteiten en Johan wordt een bekende Amsterdammer.

De presentatie van de J.B.W.P. Het leven van Johan Polak wordt deze avond voorafgegaan door een feestelijk programma over de nalatenschap van Johan Polak. Hoe moeten we hem herinneren? Welke invloed had zijn jeugd op zijn latere leven? En hoe kunnen we Polak plaatsen in zijn tijd, de roaring 60’s? Auteur Koen Hilberdink gaat in gesprek met Arjen Fortuin, waarna ook de biograaf van Johans compagnon Rob van Gennep, Geke van der Wal,aanschuift. Hun gesprek wordt voortgezet met Ite Rümke, medewerker van de uitgeverij van het eerste uur, die zal vertellen over Johans relatie met vrouwen. Maarten Asscher draagt een gesproken column voor over zijn persoonlijke band met Johan Polak, die oprichter van Athenaeum Boekhandel waarvan Asscher nu directeur is. Uitgever Mark Pieters zal het eerste exemplaar aan de auteur overhandigen.