30 mei: Grote Denkers – Doris Lessing

Tijdens deze editie van Grote Denkers staan we stil bij het leven en werk van de veelzijdige schrijver Doris Lessing (1919-2013).

In 2007 ontving Doris Lessing als een van de weinige vrouwen de Nobelprijs voor Literatuur voor haar indrukwekkende en diverse oeuvre. Gedurende haar bewogen leven schreef ze meer dan 60 boeken: fictie, korte verhalen, non-fictie, sciencefiction, libretto’s, poëzie, theaterteksten en een stripboek. Haar werk is sterk vervlochten met politieke en maatschappelijke thema’s zoals kolonialisme, communisme en de rol van de vrouw en nauw verbonden met haar even indrukwekkende levensloop. Ze groeide op als Britse in Perzië (Iran) en Zuid-Rhodesië (het huidige Zimbabwe), huwde en scheidde twee keer en flirtte met het communisme om zich uiteindelijk op de oosterse soefileer en mystiek te richten.

Tijdens deze avond zullen diverse thema’s uit haar oeuvre worden besproken en staat haar impact en hedendaagse relevantie centraal.
Met o.a:

Schrijver Kristien Hemmerechts die twee keer met Doris Lessing sprak en als auteur sterk door haar is beïnvloed. Zij zal spreken over het beroemde roman The Golden Notebook (1962) dat Doris Lessing in een klap het boegbeeld van de feministische beweging maakte. Waarom maakte ze met dit boek zo’n grote indruk en wat is de kracht van Lessing vandaag de dag?

Sarah de Mul, docent verbonden aan de faculteit Letterkunde van de Universiteit van Antwerpen. Zij  zal spreken over Doris Lessings relatie tot het koloniale systeem in Zimbabwe. Hoe schreef Lessing gedurende haar leven over het Afrika waarin ze opgroeide?

Schrijver, biograaf en literatuurrecensent Julie Phillips die zich verdiepte in Doris Lessings worsteling met het moederschap in combinatie met haar literaire ambities.

Schrijver en opiniemaker Sarah Sluimer schuift aan om te praten over de ideeen en relevantie van Doris Lessing vandaag de dag. Sluimer schreef ondanks met haar partner het boek Ontaarde Ouders over modern ouderschap. Daarnaast schrijft ze met regelmaat voor de Correspondent en de Volkskrant over feminisme, moederschap en diversiteit.

Redactie en presentatie: Merlijn Geurts & Mirthe Frese

Doris Lessing Leesclub
In aanloop naar het programma organiseren we op woensdag 24 mei de Doris Lessing Leesclub. Onder leiding van Megan Melota bespreken we een aantal fragmenten uit Lessings veelzijdige oeuvre.