9 mei: Ben Lerner houdt de gidslezing 2017

De Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam

Dinsdag 9 mei, aanvang 20.00

Toegangsprijs: 15 euro (inclusief De Gids en het Gids Cahier)

Voor tickets: www.rodehoed.nl

Voor info: redactie@de-gids.nl

De Amerikaanse schrijver, dichter en essayist Ben Lerner (1979) is een van de belangrijkste auteurs van zijn generatie. Op 9 mei is hij in Amsterdam voor de Gidslezing  in De Rode Hoed.

Na een succesvolle carrière als dichter brak Ben Lerner door bij het grote publiek met zijn romans Leaving the Atocha Station (2011) en 10.04 (2014). In dit laatste boek ontvangt de jonge schrijver een zescijferig voorschot voor een nieuwe roman terwijl hij worstelt met vragen over klimaat, economie, wel of geen kinderen en de torenhoge verwachtingen voor zijn nieuwe boek in een door natuurrampen bedreigd New York. Zijn werk werd veelvuldig bekroond en geroemd om zijn baanbrekende mix van fictie, biografie, essayistiek én poëzie.

Onlangs werd zijn provocerende essay The Hatred of Poetry in het Nederlands vertaald. Daarin vraagt Lerner zich af wat poëzie eigenlijk kan betekenen in het huidige tijdsgewricht. De dichter streeft naar verbinding met de ander en de echte wereld maar moet keer op keer ervaren dat poëzie daarvoor ontoereikend is – dat het gedicht contact met de wereld misschien zelfs wel in de weg staat.

De Gidslezing 2017

In deze Gidslezing onderzoekt Lerner de magie en het onvermogen van taal door middel van het literaire fenomeen van de ekphrasis  – de uitgebreide beschrijving van een kunstwerk in tekst. Wat gebeurt er als je een schilderij beschrijft? Hoe verhouden de beschrijving en het kunstwerk zich tot elkaar?

Naast de lezing zijn er optredens van kunstenaarscollectief Eddie the Eagle Museum, muzikant Inne Eysermans en de tekenaars van Het Harde Potlood.  De kunstenaars vertalen ieder een gedicht van Lerner naar hun eigen medium.

Gratis Gids en Gids Cahier

Alle bezoekers van de Gidslezing ontvangen, naast een exemplaar van de laatst verschenen Gids, een unieke editie van het Gids Cahier met een vertaling van het gedicht The Dark Threw Patches Down Upon Me Also van Ben Lerner. Een eenmalige en bijzonder vormgegeven uitgave in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact, ingeleid door Gidsredacteur Piet Gerbrandy.