t/m 7 mei: De tentoonstelling Shakespeare NL

Vier eeuwen Shakespeare in Nederland

De tentoonstelling ‘ShakespeareNL’, t/m 7 mei te zien bij de Bijzondere Collecties, brengt in beeld hoe Shakespeare Nederland veroverde.

Meest gespeelde toneelschrijver

De vierhonderdste sterfdag van Shakespeare wordt in binnen- en buitenland op grote schaal herdacht. Terecht: geen andere toneelschrijver heeft zulke diepe sporen getrokken in de theatergeschiedenis als William Shakespeare (1564–1616).

Ook in Nederland is hij tot op de dag van vandaag veruit de meest gespeelde toneelschrijver. De tentoonstelling ShakespeareNL laat zien dat Shakespeare nog altijd alomtegenwoordig is, in het theater en in de populaire cultuur. De tentoonstelling is te zien van 16 december 2016 t/m 7 mei 2017.

Invloed in Nederland

Affiche Hamlet, ontwerp Le Beau

Ontwerp: Chris Lebeau

Vrijwel iedereen kent Shakespeare en wordt – bewust of onbewust – regelmatig met zijn werk geconfronteerd. In deze tentoonstelling is te zien hoe ver de invloed van Shakespeare in Nederland reikt. Er is veel materiaal uit de theatercollectie van de Bijzondere Collecties te zien, zoals maquettes, kostuums van Rien Bekkers, affiches en boeken.

Ook zijn er bruiklenen te zien van onder meer Atlas van Stolk, Archief Erfgoedcentrum Rozet Arnhem en het Nationale Toneel. Bovendien zijn er monologen te beluisteren, ingesproken door Gijs Scholten van Aschat, over de hartstochten die de karakters in Shakespeares stukken beheersen en die de bezoeker door de tentoonstelling voeren.

Ontwerpers en samenstellers

Gijs Scholten van Aschat opende Shakespeare NL op 15 december. Het ontwerp van de tentoonstelling is van Stefan Voets en Loes Claessens. Hans van Keulen (conservator uitvoerende kunsten) en gastconservator Rob van der Zalm (van het Instituut voor Theaterwetenschap) stelden de tentoonstelling samen.