7 april: Zevende Kousbroeklezing door Maarten Asscher

Vrijdag 7 april
Tijd: 20.00
Plaats: Rode Hoed

Op vrijdag 7 april spreekt essayist, boekhandelaar en columnist Maarten Asscher de zevende Kousbroeklezing uit onder de titel ‘De geboorte van een ruïne’.

De belofte van de fotografie is dat die de tijd stil kan zetten en het verleden kan laten herleven. Dat alleen al verklaart de fascinatie die juist schrijvers voor deze techniek aan de dag leggen. In zijn lezing gaat Maarten Asscher op zoek naar de literaire en historische krachten die dat beloftevolle potentieel van een foto kunnen vervolmaken. Daar komen oorlogen, veldslagen en ruïnes bij kijken, en veel foto’s.

Maarten Asscher (1957) is schrijver, essayist en columnist. Van huis uit auteursrechtjurist, werkte hij sinds 1980 achtereenvolgens als uitgever, kunstambtenaar en boekhandelaar. Hij publiceerde een twaalftal boeken in uiteenlopende literaire genres. In 2015 verscheen zijn studie Het uur der waarheid. Over de gevangenschap als literaire ervaring. Hij schrijft een wekelijkse column in het FD. Instagram: @mwbasscher

Na afloop van de lezing zal het bij uitstek Kousbroekiaanse onderwerp ‘fotografie’ nog verder aan de orde komen in bijdragen van fotograaf Hans van der Meer (onder de titel ‘Een heldere blik op een raadsel’) en van kunsthistorica Joke de Wolf, die de straatfoto’s van de Parijse stadsfotograaf Charles Marville (1813-1879) bespreekt.

Tickets kan je bestellen op de website van de Rode Hoed