29 maart: Essayleesclub – Jan Postma vroege werken

29 maart, vanaf 18.00 is de essayleesclub. Jan Postma, Groene Amsterdammer-medewerker en ‘rijzende ster’ van 2017 volgens NRC Handelsblad, leest een essay voor uit zijn Vroege werken, waarna publiek en schrijver met elkaar in gesprek gaan, onder leiding van Daniël van der Meer.

Toegang gratis, aanmelden verplicht via literatuur@athenaeum.nl, u krijgt het essay toegestuurd.

Valt Vroege werken in twintig woorden samen te vatten?
Natuurlijk. Het zijn essays, maar ze neigen naar waargebeurde verhalen. Soms gebeurt er van alles, op andere momenten vrij weinig.

Vroege werken: is dat niet wat… pretentieus?
Ik begin graag bij het begin en laat bescheidenheid graag over aan betere mensen.

Zware kost?
Ergens halverwege stuit de lezer op een Proust-citaat. Maar dat komt uit de beroemde ‘questionnaire’ die hij ooit invulde. Verder gaat het over dooie muizen, wat er schort aan roodharigen, mijn eerste keer, Heleen van Royen, wat het betekent om een performance kunstwerk te zijn, het plezier van alledaagse dagen, snorkelen in een massagraf, Joseph Brodsky, wel of niet samenwonen, zinloos geweld, Kim Holland in de schaduw van een kerncentrale, een geëxecuteerde naamgenoot, de kleine grote vragen en nog zo wat van die dingen. Lichtvoetig maar niet lichtzinnig.

Is het boek ook zo geforceerd ‘grappig’?
Nee. Dit soort nonsens houd ik niet heel lang vol. Het bovenstaande vormt in zekere zin een absolute ondergrens.