25 maart: De Parelduiker een verboden toneelstuk van Slauerhoff

Zaterdag 25 maart, 16.00-17.30 uur, OBA Theater

Toegang gratis, kaarten via oba.nl/agenda.parelduiker.html

Het literaire tijdschrift De Parelduiker publiceert een speciaal nummer en een programma geïnspireerd op het Boekenweekthema Verboden Vruchten. Tijdens deze middag in het OBA Theater staat deze keer het toneelstuk Jan Pietersz. Coen van J. Slauerhoff in het middelpunt. De opvoering hiervan werd vele malen van hoger hand verboden. Het stuk zou door zijn kritische kijk op de Hollandse koloniaal de Nederlandse politiek ten aanzien van Indonesië en Nieuw-Guinea kunnen verstoren. Over de ene besloten voorstelling van Coen in 1961 zullen enkele toneelspelers van toen vertellen. Scènes uit het stuk worden gelezen door de acteurs Hugo Koolschijn, Celia Nufaar en Krijn ter Braak. Verder met medewerking van Slauerhoff-biograaf Wim Hazeu, Boudewijn Chabot (Coen in 1961), theaterregisseur Ger Thijs (bekend van vele theaterbewerkingen van Nederlandse literatuur (w.o. Couperus) en dichter/literair talent van 2016 Marieke Rijneveld sluit het programma af met voordracht uit haar werk. Marieke Rijneveld won de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs 2014/2015 en de C.C.S Crone Stipendium literatuurbeurs 2015. In Juni 2015 verscheen haar dichtdebuut Kalfsvlies bij Atlas Contact. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literair talent van 2016. Ze won met Kalfsvlies de C.Buddingh’-Prijs 2016 voor het beste poëziedebuut van het jaar.