18 maart: Debutantenbal 2017

Zaterdag 18 maart

De Balie

Aanvang: 20:00

Staat het schrijven van een boek al jaren op jouw bucket list? Wil je weten hoe je dat het beste kunt aanpakken? En hoe je een redacteur enthousiast maakt over je werk? We vertellen je er alles over tijdens Het jaarlijkse Debutantenbal, dat plaatsvindt op 18 maart 2017. Het Debutantenbal is een avond vol programma’s over schrijverschap en het schrijven van een eerste boek.
Gevestigde en recent gedebuteerde schrijvers delen hun ervaringen, uitgevers vertellen over hun werk en voor iedere bezoeker is er gratis schrijfadvies. Je kunt schrijvers horen vertellen over feit en fictie, hun eerste pogingen tot schrijverschap, met redacteuren en schrijfdocenten aan de bar hangen en erachter komen hoe die relatie tussen schrijver en redacteur nu in elkaar zit.

Het thema van Het Debutantenbal is dit jaar grenzeloos. Bob Dylan die de Nobelprijs voor de literatuur wint: zit literatuur in iedereen? En wat valt er eigenlijk onder de noemer literatuur? Film, spoken word, toneel: literatuur beperkt zich niet tot het klassieke papieren boek.
We maken kennis met de genomineerden van de Debutanten schrijfwedstrijd en hun werk. Aan het eind van de avond maakt een vakjury de winnaar bekend.

Het programma

Debuteren voor dummies
Tijdens dit programma gaan we op zoek naar wat debuteren inhoudt. Redacteur en debutant gaan met elkaar in gesprek over hoe een boek tot stand komt, het debuteren en de debutant. Het programma zal gaan over debuteren in een brede zin van het woord: debuteren met een toneeltekst, in de poëzie of met een klassieke roman. Met tips van jonge debutanten en hun redacteuren.

De nieuwe schrijver: een alleskunner?
Veel schrijvers schrijven niet meer alleen literatuur, maar ook andere dingen, zoals scenario’s of toneelteksten. Hun werk verschijnt niet slechts in boeken, maar ook op schermen. Hoe verhouden de verschillende disciplines zich tot elkaar? Hoe verhoudt het schrijven voor het ene medium zich tot het schrijven voor het andere medium? Is de nieuwe schrijver een alleskunner? Wat zegt dit over de status van het klassieke, papieren boek en de literatuur?

Debuteren zonder publiek: kan dat nog?
Astrid Holleeder die debuteert met een boek over haar bekende broer, presentator Tim Hofman die zijn eerste dichtbundel uitbrengt en Georgina Verbaan die een roman schrijft, allemaal debutanten die vóór hun debuut al een publiek figuur waren met een groot bereik. Hoe moeilijk is het om anno 2017 als nobody een boek uit te brengen? Wat als je de x-factor mist, de dertig voorbij bent, niet past binnen de norm van de literaire wereld? Hoeveel risico nemen uitgevers nog, is er ruimte voor experiment en voor vernieuwend werk uit onbekende hoeken, voor een ander verhaal?

Uitreiking Debutantenprijs
De Editio Debutantenprijs bestaat uit een publieks- en een vakjuryprijs. De vakjury maakt aan het einde van de avond bekend wie hun winnaar is.
Dit programma is in samenwerking met Editio, Letterenfonds, AFK en Lira Fonds.