16 maart: Grote Denkers Andreas Burnier

De Balie
Do 16 maart
Aanvang: 20.00
Entree: 10,00

Nadat ik mijzelf frontaal en van opzij voor de spiegel had bekeken, kleedde ik mij uit. Ik ging in bed liggen, trok het licht uit, en begon aan mijn oefeningen. Het waren een reeks magische formules en voorstellingen, die mij binnen afzienbare tijd aan de ontbrekende geslachtsorganen moesten helpen, en mijn borsten zouden doen terugslinken naar hun natuurlijke vlakke staat.”

– Andreas Burnier in Het Jongensuur (1969)

Een van Nederlands grootste denkers, Andreas Burnier (1931 – 2002) – ofwel Irma Dessaur (haar oorspronkelijke geboortenaam) ofwel Ronnie van Dijk (haar schuilnaam tijdens de oorlog) – wilde eigenlijk geen meisje zijn. Haar hele leven worstelde ze met het vrouwelijke lichaam waarin ze geboren was, en bevocht ze het simpele gender hokjesdenken waarin slechts de identiteiten “man” of “vrouw” bestonden.

Wie was deze onverschrokken Andreas Burnier? Aan de hand van haar beroemde literaire werken, zoals Het jongensuur en Een tevreden lach – geprezen om zijn originaliteit, maar verguisd om de expliciete lesbische inhoud – staan we stil bij het turbulente leven, het baanbrekende werk en de hedendaagse relevantie van Andreas Burnier. Hoe was het om transgender te zijn, voordat dit woord überhaupt bestond? Waarom liep Burnier haar tijd zo vooruit? En op wat voor manieren kan Andreas Burnier worden gezien als een voorloper van de LHBTQI- gemeenschap?

Grote Denkers
Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.