14 maart: Voltaire-lezing over islamitische filosofie

di 14 maart 2017
Spui25
Tijd: 20.00-21.30
Entree: gratis, aanmelden verplicht
Taal: Engels

De Voltaire-lezing is een jaarlijkse lezing die ingaat op een (politiek) thema uit de Franstalige wereld dat ook relevant is voor het hedendaagse Nederland. De eerste Voltaire-lezing wordt uitgesproken door de Senegalese filosoof Souleymane Bachir Diagne.

In deze lezing geeft Souleymane Bachir Diagne een beeld van de intellectuele en spirituele traditie die de islam in West-Afrika heeft gevormd. Om te beginnen schetst hij de geschiedenis van de eruditie in de regio, die ingaat tegen het idee dat Afrikaanse culturen in essentie oraal zijn. Vervolgens bespreekt Diagne de rol van geleerden, met name die van de Jakhanke-geestelijken en de soefi-ordes bij de verspreiding van de islam in West-Afrika. De traditie die zij vestigden en die op onderwijs, pacifisme en verdraagzaamheid was gebaseerd, is een betere manier geweest om de bevolking van West-Afrika voor de islam te winnen en zich tegen kolonialisme te keren dan de oorlogen die in de negentiende en twintigste eeuw in naam van religie zijn uitgevochten. Zal die traditie de islam in West-Afrika blijven bepalen in de toekomst?

Na zijn lezing zal Diagne worden geïnterviewd door Dorrit van Dalen.

Let op: de voertaal van deze lezing is Engels.

Over de sprekers

Souleymane Bachir Diagne is hoogleraar Frans en filosofie aan Columbia University en gespecialiseerd in geschiedenis van de filosofie,  filosofie in de islam en Afrikaanse filosofie. Volgens Jeune Afrique is hij een van de invloedrijkste Afrikaanse denkers van deze tijd. Onlangs verscheen van hem bij uitgeverij Vantilt Filosoferen in de islam?

Dorrit van Dalen (moderator) is antropologe en arabist en gespecialiseerd in de geschiedenis van de islamitische wetenschap in West-Afrika.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.