1 maart: Elementair Uurtje Jubileumeditie: Literatuur

wo 1 maart 2017
SPUI25
Tijd: 20.00
Entree: gratis

In samenwerking met uitgeverij Amsterdam University Press

Het vijftigste Elementair Deeltje is verschenen: Literatuur. Tijdens dit feestelijke Elementair Uurtje spreken de drie auteurs onder leiding van Volkskrant-literatuurcritica Wilma de Rek over de vermeende ondergang, vitaliteit en toekomst van de literatuur.

-

Gillis Dorleijn, Dirk de Geest en Pieter Verstraeten vertellen in korte minicolleges over de literaire praktijk van vroeger, nu en de toekomst. Hoe is het begrip ‘literatuur’ door de eeuwen heen veranderd? Hoe beïnvloeden sociale en economische ontwikkelingen literatuur? En wat moeten we denken van de ‘ontlezing’, de rol van nieuwe media en de crisis die de literatuur volgens sommigen doormaakt?

Over de sprekers

Gillis Dorleijn is emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dirk de Geest is hoogleraar Literatuurwetenschap aan de KU Leuven.

Pieter Verstraeten is literatuuronderzoeker aan de KU Leuven en de Rijksuniversiteit Groningen.

Wilma de Rek (moderator) is chef Boeken bij de Volkskrant.

XX

Elementair Uurtje

Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks ‘Elementair Uurtje’, geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

Ook bijzonder: de eerste 10 aanmeldingen krijgen het boekje gratis thuisgestuurd. Zo is het Elementair Uurtje niet alleen de perfecte introductie, maar ook de ultieme gelegenheid om de auteur al je vragen te stellen naar aanleiding van het boek.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij SPUI25 verkrijgbaar zijn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.