15 februari: Lezing “Het raadsel Elena Ferrante”

Dante Alighieri Amsterdam (Valeriusplein 13)
15 februari
Tijd: 20.15-22.00
Entree: niet leden €10

Het Napolitaanse fenomeen Elena Ferrante is het grootste mysterie van de hedendaagse literatuur. De geniale vriendin heeft de wereld in korte tijd veroverd, met voorop Amerika, waar er miljoenen van werden verkocht en de hashtag #FerranteFever tot een fanatieke twitterfanclub leidde.

De vierdelige sage van de twee vriendinnen Lila en Lenù speelt zich af in een Napolitaanse achterstandswijk en ontrolt zich over bijna tweeduizend pagina’s vanaf 1948 tot het heden. Het is magische lectuur, die bijvoorbeeld Hillary Clinton naar eigen zeggen zelfs tijdens haar slopende verkiezingscampagne niet kon wegleggen.

Maar wie is Elena Ferrante? De ware schrijfster of schrijver houdt zich al vijfentwintig jaar schuil achter het pseudoniem. Komt ‘ze’ zelf uit een achterstandswijk in Napels? Is het een vrouw? Een man? Is het
verhaal van de twee elkaar onophoudelijk beconcurrerende hartsvriendinnen ‘echt gebeurd’, of is het een constructie? En maakt het wat uit? Zou het verhaal minder waard zijn als achter het pseudoniem een man, of wie weet zelfs een collectief schuilgaat?

Anne Branbergen, journalist, volgt het mysterie van Elena Ferrante al sinds 2015 op de voet voor De Groene Amsterdammer. Haar speurtocht begon in Napels, naar de wijk waar het zich allemaal afspeelt. Niet een ‘wasgoed-wijk’ zoals de wereldberoemde antieke Napolitaanse volkswijken in het hart van de stad, het meest gefotografeerde visitekaartje van Napels.

In haar lezing van 15 februari aanstaande zal Anne haar bevindingen tot nog toe met ons delen. De verbeten pogingen om het raadsel Ferrante te ontmaskeren werpen ook de vraag op wat literatuur eigenlijk is. “Waar gebeurd is geen excuus,” was het mantra van Gerard Reve, maar de speurtocht naar het ‘waargebeurde’ lijkt in de ‘selfiewereld’ van vandaag niet meer te vermijden.

De lezing vindt plaats in de aula van Het Amsterdams Lyceum (Valeriusplein 15). De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanvang van de lezing: 20.15 uur.

Entree is gratis voor leden van Dante Alighieri Amsterdam op vertoon van de uitnodiging. Als gevolg van een hogere kostenpost die met de organisatie van deze bijzondere lezing gepaard gaat, betalen niet-leden voor deze lezing een verhoogde toegangsprijs van €10,-.