25 januari: In de wereld. De historische roman in perspectief met Robert Anker

CREA
Nieuwe Achtergracht 170,
1018 WV Amsterdam


Gratis, maar wel verplicht (en niet vrijblijvend) aanmelden via SPUI25.

Boekpresentatie in samenwerking met Singel Uitgeverijen

De feestelijke presentatie van de nieuwe roman van Robert Anker in CREA. Wat is de functie van de historische roman anno 2017?

De nieuwe roman van Robert Anker speelt zich af in de 15e eeuw. Bij een Gentenaar wordt lepra geconstateerd, wat betekent dat hij radicaal uit de samenleving wordt verwijderd, ‘dood voor de wereld maar levend voor God’. Een zwerversleven neemt een aanvang, al is het niet altijd duidelijk of de leproos de hoofdfiguur is in de talloze wonderbaarlijke en spannende avonturen die beschreven worden.

Aan de hand van In de wereld wordt deze middag de historische roman onder het oog genomen: waarom begint een auteur eraan, hoe haal je het verleden naar je toe, wat mag je je veroorloven en wat heeft de historische roman te bieden?

Josje Kraamer zal het programma modereren. Herman Pleij zal een bijdrage leveren over de historische roman. Marjoleine de Vos interviewt Robert Anker. Er is uiteraard ruimte voor het stellen van vragen en signeren.

Over de sprekers

Robert Anker is schrijver, dichter en criticus. Hij debuteerde als dichter met de bundel Waar ik nog ben (1979). In 2002 werd zijn roman Een soort Engeland, die zich afspeelt in de toneelwereld, bekroond met de Libris Literatuur Prijs. De dichtbundel De broekbewapperde mens werd in 2003 genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Robert Anker woont en werkt in Amsterdam.

Herman Pleij is cultuurhistoricus en sinds 1981 hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Naast de vele publicaties, over met name volksliteratuur en -cultuur, maakte hij een radio- en TV-serie getiteld Sprekend over de Middeleeuwen. Daarnaast schreef hij voor dag- en weekbladen onder andere over cultuurhistorische onderwerpen.

Marjoleine de Vos is redacteur kunst bij NRC Handelsblad.

Josje Kraamer (moderator) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkt als redacteur bij uitgeverij Querido.

-

Robert Anker (foto: Koos Breukel)

Robert Anker schrijft romans, gedichten en verhalen. Zijn poëzie werd bekroond met de Jan Campertprijs en de Herman Gorterprijs, en zijn roman Een soort Engeland met de Libris Literatuur Prijs. Daarna verschenen onder andere zijn bestseller Hajar en Daan en zijn veelgeprezen romans Oorlogshond en Schuim. Recent verscheen De vergever, dat meteen na verschijnen werd herdrukt en zeer positief werd besproken.