8 januari: Jeroen Spitzenberger kiest de poëzie van Pier Paulo Pasolini

Jeroen Spitzenberger las twee jaar geleden in De Nieuwe Liefde de poëzie van Fernando Pessoa en dat was zo bijzonder dat we hem opnieuw hebben uitgenodigd. De acteur, bekend van de tv-serie Divorce, films als Süskind, Alles is Liefde en Een echte Vermeer, theatervoorstellingen als Het stenen bruidsbed en Venus in Fur  is een groot liefhebber van de gedichten van Pier Paolo Pasolini en dat gaat een buitengewoon bijzonder programma opleveren.

Pier Paolo Pasolini (1922-1975) is vooral bekend als filmmaker, maar publiceerde behalve verhalen en polemieken tijdens zijn leven meer dan tien dichtbundels. Zijn rijke, veelvormige poëzie wortelt in klassieken, reikt naar hoge idealen en maakt gebruik van complexe, wereldse taal en dialecten. Hij zei zelf dat hij filmde ‘als een dichter’. De controversiële Pasolini leefde, voordat hij op gruwelijke wijze werd vermoord, een woelig leven als krijgsgevangene, homoseksueel, communist, omstreden regisseur. Hij werd vooral bekritiseerd om de vermeende obsceniteiten in zijn werk.
Een middag waar de vonken vanaf zullen spatten en waarbij, behalve veel poëzie, vanzelfsprekend met ook schitterende film fragmenten uit Pasolini’s oeuvre aan bod komen.

‘met jou
te zijn en tegen jou, met jou in het hart,
in het licht, tegen jou in de donkere ingewanden’
(vertaling Luc Devoldere)
Programma: Mirjam van Hengel

Foto Jeroen Spitzenberger © Janey van Ierland

Poëzieproeverij

Voorafgaand aan het programma kan er geluncht worden in de Serre: een poëzieproeverij die past bij de dichter van de dag. Bestel hier kaarten.

JeroenSpitzenberger2916_cJaneyvanIerland-1200px.jpg